ज्वाइन करे टेलीग्राम ग्रुप

Bihar Board Class 12th Hindi 100 Marks Question Answer 2022

12th hindi vvi question ll bihar board hindi book ll bihar board books app ll bihar board 10th pdf ll bihar board 10th 2022

bihar board hindi 100 marks class 12 all chapters complete, bihar board hindi 100 marks objective questions, digant hindi book bihar board, class 12 bihar board hindi objective question, hindi 100 marks model paper. hindi class 12 all objective questions. bihar board 12th hindi digant book chapter-wise questions answer

What's in this post?

1. जयप्रकाश नारायण का जन्म कहाँ हुआ था ?

(A) बलिया

(B) सिताब दियारा

(C) राघोपुर दियारा

ज्वाइन करे टेलीग्राम ग्रुप

(D) छपरा

Answer:- B

2. 1974 ई० में छात्र आन्दोलन का नेतृत्व किसने किया ?

(A) लालू प्रसाद

(B) देवी लाल

(C) विश्वनाथ प्रताप सिंह

(D) जयप्रकाश नारायण

Answer:- D

3. भ्रष्टाचार की जड़ क्या है ?

(A) दलविहीन सरकार

(B) सरकार की गलत नीतियाँ

(C) लोक कल्याणकारी कार्यक्रम

(D) इनमें से कोई नहीं

Answer:- B 

4. दलविहीन लोकतंत्र किस विचार का मुख्य राजनीतिक सिद्धांत है?

(A) सर्वोदय

(B) लोकतांत्रिक

(C) समाजवादी

(D) इनमें से कोई नहीं

Answer:- A

5. ‘सम्पूर्ण क्रांति’ का नारा किसने दिया ?

(A) लालू प्रसाद

(B) जय प्रकाश नारायण

(C) अटल बिहारी वाजपेयी

(D) इनमें से कोई नहीं

Answer:- B

6. जयप्रकाश नारायण का जन्म कब हुआ था ?

(A) 11 अक्टूबर 1902

(B) 11 अक्टूबर 1904

(C) 11 अक्टूबर 1906

(D) 11 अक्टूबर 1905

Answer:- A

7. जयप्रकाश नारायण को समाज सेवा के लिए 1965 में कौन-सा पुरस्कार मिला था ?

(A) पद्मश्री

(B) भारत रत्न

(C) मेग्सेसे

(D) ज्ञानपीठ

Answer:- C

8. डेमोक्रेसी का दुश्मन कौन है ?

(A) जो जनता के शान्तिपूर्ण कार्यक्रमों में बाधा डालते हैं

(B) जनता की गिरफ्तारियाँ करते हैं

(C) अकारण जनता पर लाठी, गोलियाँ चलाते हैं

(D) उपरोक्त सभी

Answer:- D

9. जवाहरलाल नेहरू और जयप्रकाश नारायण के बीच मतभेद किस बात को लेकर था?

(A) सत्ता

(B) कांग्रेस की नीति

(C) परराष्ट्र की नीति

(D) नेहरू की तानाशाही प्रवृत्ति

Answer:- C

10. भारत में आपात्काल कब लागू हुआ था ?

(A) 1977 ई० में

(B) 1975 ई० में

(C) 1980 ई० में

(D) 1979 ई० में

Answer:- A

11. ‘उसने कहा था’ कहानी के कहानीकार हैं. :

(A) चन्द्रधर शर्मा गुलेरी

(B) बालकृष्ण भट्ट

(C) भगत सिंह

(D) उदय प्रकाश

Answer:- A

12. ‘उसने कहा था’ कैसी कहानी है ?

(A) मानवीय संवेदनाओं पर आधारित

(B) युद्ध विरोधी

(C) युद्ध के लिए उत्तेजित करने वाली

(D) इनमें से कोई नहीं

Answer:- B

13. कीरत सिंह कौन था?

(A) लहना सिंह का भाई

(B) लहना सिंह का चाचा

(C) लहना सिंह का भतीजा

(D) लहना सिंह का साथी

Answer:- C

14. हिन्दी की पहली श्रेष्ठ कहानी कौन सी है? 

(A) एक टोकरीभर मिट्टी.

(B) इन्दुमती

(C) उसने कहा था

(D) इनमें से कोई नहीं

Answer:- C

15. चन्द्रधर शर्मा गुलेरी किस युग के कहानीकार हैं ?

(A) भारतेन्दु युग के

(B) द्विवेदी युग के

(C) प्रेमचन्द युग के

(D) इनमें से कोई नहीं

Answer:- A


bihar board hindi book

16. गद्य का विकास किस काल में हुआ ?

(A) आदिकाल.

(B) भक्तिकाल

(C) रीतिकाल

(D) आधुनिक काल

Answer:- D

17. ‘उसने कहा था’ कहानी कितने भागों में बँटी हुई है ?

(A) तीन भागों में

(B) चार भागों में

(C) पाँच भागों में

(D) सात भागों में

Answer:- C

18. किसी कहानी को महान कौन बनाता है ?

(A) कहानी का उद्देश्य

(B) कहानी की रचना शैली

(C) कहानी की घटना

(D) इनमें से कोई नहीं

Answer:- A

19. चन्द्रधर शर्मा गुलेरी की कहानी कौन-सी है ?

(A) जूठन

(B) रोज

(C) उसने कहा था

(D) तिरिछ

Answer:- C

20. ‘अर्द्धनारीश्वर’ निबंध कब प्रकाशित हुआ था ?

(A) 1942 ई० में

(B) 1952 ई० में

(C) 1956 ई० में

(D) 1962 ई० में

Answer:- B

21. दिनकर का जन्म कहाँ हुआ था ?

(A) सिमरिया, बेगूसराय

(B) सिमराही, पूर्णियाँ

(C) सिमरी, मुजफ्फरपुर

(D) इनमें से कोई नहीं

Answer:- A

22. गांधारी कौन थी?

(A) धृतराष्ट्र की पत्नी

(B) दुर्योधन की माँ

(C) गांधारनरेश की पुत्री

(D) इनमें से सभी

Answer:- A

23. नारी कब अपना समस्त मूल्य भूल गई ?

(A) स्वतंत्र होने पर

(B) परतंत्र होने पर

(C) स्वेच्छाचारिणी होने पर

(D) इनमें से कोई नहीं

Answer:- B

24. पुरुषों की मान्यता है कि नारी है?

(A) आनंद की खान

(B) पूजनीया

(C) नरक

(D) इनमें से कोई नहीं

Answer:- A

25. सम्पूर्ण क्रांति है।

(A) भाषण

(B) निबंध

(C) कहानी

(D) इनमें से कोई नहीं

Answer:- A

12th hindi vvi question , 12th hindi vvi question , bihar board hindi book , bihar board hindi book , bihar board books app , bihar board books app , bihar board 10th pdf , bihar board 10th pdf , bihar board 10th 2022

Friends, to update, you will answer any question in your mind, you will be disabled forever, you will ask what is your answer.

Note: – In the same way, we will first give information about new or old government schemes launched by the central government and state government on this website.cscdigitalsevasolutions.com If you give through, then do not forget to follow our website.

If you liked this article then do like and share it.

Thanks for reading this article till the end…

Posted by Sanjit Gupta

Join Our Group For All Information And Update, Also Follow me For Latest Information
Whatsapp Group Join Now ↗️Click Here
Facebook Page ↗️Click Here
Instagram ↗️Click Here
Telegram Channel Techguptaji ↗️Click Here
Telegram Channel Sarkari Yojana ↗️Click Here
Twitter ↗️Click Here
Website  ↗️Click Here

12th hindi vvi question

✔️ Who invented maths?

Beginning in the 6th century BC with the Pythagoreans, with Greek mathematics the Ancient Greeks began a systematic study of mathematics as a subject in its own right. Around 300 BC, Euclid introduced the axiomatic method still used in mathematics today, consisting of definition, axiom, theorem, and proof.

✔️ Is standard maths difficult in class 10?


As a result, the level of difficulty of the Standard exam was way higher than the Basic exam. The level of the questions of Class 10 Maths Basic examination is easy, where all the questions were asked from NCERT itself. Students can easily attempt all the questions within the time frame without facing any difficulty.

✔️ Is India good at math?

MUMBAI: Here’s proof that Indians have a flair for mathematics. Indians scored higher than the global average in GMAT‘s quantitative section that tests math skills in 2010. But Chinese students have the highest average in quantitative scores, and India is far behind, at seventh position.

✔️ Is math a science?

Mathematics is the science and study of quality, structure, space, and change. … There is debate over whether mathematical objects such as numbers and points exist naturally or are human creations. The mathematician Benjamin Peirce called mathematics “the science that draws necessary conclusions”.

✔️ Who is maths God?

Although one can consider Apollo and Hermes contenders, Athena seems to have the most evidence of being the god of mathematics. One version of the story of Athena’s birth from the forehead of Zeus has Prometheus holding Zeus head while Hephaestus split it open to release Athena.

Leave a Comment