Bihar Board Class 12th Hindi Viral Question : बिहार बोर्ड इंटर 2022?

class 12th hindi viral ll ncert 12th physics pdf ll ncert 12th hindi book ll class 12 hindi project ll hindi project topics

bihar board hindi 100 marks class 12 all chapters complete, bihar board hindi 100 marks objective questions, digant hindi book bihar board, class 12 bihar board hindi objective question, hindi 100 marks model paper. hindi class 12 all objective questions. bihar board 12th hindi digant book chapter-wise questions answer

What's in this post?

1. भगत सिंह को कि कांड की संलिप्तता में फांसी दी गई?

(A) असेम्बली बम कांड

(B) लाहौर षड्यंत्र केश

(C) सैंडर्स हत्याकांड में

(D) इनमें से कोई नहीं

Answer:- B

2. किसने कहा-‘क्रांति की तलवार विचारों की शान पर चढ़कर धारदार बनती है?

(A) चन्द्रशेखर

(B) करतार सिंह सराभा

(C) भगत सिंह

(D) गणेश शंकर विद्यार्थी

Answer:- C

3. ‘रोज’ शीर्षक निबंध के लेखक कौन हैं?

(A) नामवर सिंह

(B) अज्ञेय

(C) मोहन राकेश

(D) उदय प्रकाश

Answer:- B

4. ‘छोड़ा हुआ रास्ता’ कहानी के लेखक हैं:

 

(A) अज्ञेय

(B) मोहन राकेश

(C) उदय प्रकाश

(D) मलयज

Answer:- A

5. अज्ञेय की कौन-सी कहानी ‘गैंग्रीन’ शीर्षक नाम से प्रसिद्ध है?

(A) विपथगा

(B) छोड़ा हुआ रास्ता

(C) रोज

(D) ये तेरे प्रतिरूप

Answer:- C

6. अज्ञेय मूलत: क्या हैं ?

(A) कवि

(B) कहानीकार

(C) उपन्यासकार

(D) निबंधकार

Answer:- A

7. ‘रोज’ कहानी की नायिका कौन है?

(A) मालती

(B) कलावती

(C) सुनीता

(D) रागिनी

Answer:- A

8. अज्ञेय का जन्म कब हुआ था ?

(A) 7 मार्च 1909 ई० में

(B) 7 मार्च 1911 ई० में

(C) 7 मार्च 1912 ई० में

(D) 17 मार्च 1913 ई० में

Answer:- B

9. ‘शेखर : एक जीवनी’ किसकी रचना है ?

(A) पंत

(B) दिनकर

(C) निराला

(D) अज्ञेय

Answer:- D

10. ‘रोज’ कहानी अज्ञेय की किस कृति से संकलित है ?

(A) भग्नदूत

(B) विपथगा

(C) छोड़ा हुआ रास्ता

(D) लौटती पगडंडियाँ

Answer:- B

11. अज्ञेय किस तरह के कलाकार हैं ?

(A) ग्रामीण

(B) बर्हिमुखी

(C) अन्तर्मुखी

(D) निराशावादी

Answer:- C

12. ‘नदी के द्वीप’ किनकी रचना है ?

(A) अज्ञेय

(B) मलयज

(C) उदय प्रकाश

(D) नामवर सिंह

Answer:- A

13. ‘गैंग्रीन’ क्या है ?

(A) एक प्रकार की छिपकली

(B) काँटा चुभने का जख्म

(C) जंगली प्रजाति

(D) इनमें से कोई नहीं

Answer:- B 

ncert 12th physics pdf

14. रामधारी सिंह दिनकर की रचना है

(A) अर्द्धनारीश्वर

(B) रोज

(C) ओ सदानीरा

(D) जूठन

Answer:- A 

15. ‘अर्द्धनारीश्वर’ शीर्षक निबंध के निबंधकार कौन हैं?

(A) रामचन्द्र शुक्ल

(B) हजारी प्रसाद द्विवेदी

(C) रामधारी सिंह दिनकर

(D) जगदीश चन्द्र माथुर

Answer:- C

16. रामधारी सिंह दिनकर को किस कृति पर साहित्य अकादमी पुरस्कार मिला?

(A) सामधेनी

(B) कुरुक्षेत्र

(C) हुँकार

(D) संस्कृति के चार अध्याय

Answer:- D

17. अर्द्धनारीश्वर में किसके गुण का समन्वय है ?

(A) पुरुष के

(B) नारी के

(C) पुरुष और नारी दोनों के

(D) इनमें से कोई नहीं

Answer:- C 

18. दिनकर किस युग के कवि हैं ?

(A) छायावादोत्तर युग के

(B) छायावाद युग के

(C) रीतिकालीन

(D) इनमें से कोई नहीं

Answer:- A

19. अर्द्धनारीश्वर का किस विधा से संबंध है ?

(A) निबंध

(B) कहानी

(C) एकांकी

(D) व्यंग्य

Answer:- A

20. ‘अर्द्धनारीश्वर’ निबंध कब प्रकाशित हुआ था ?

(A) 1942 ई० में

(B) 1952 ई० में

(C) 1956 ई० में

(D) 1962 ई० में

Answer:- B

21. दिनकर का जन्म कहाँ हुआ था ?

(A) सिमरिया, बेगूसराय

(B) सिमराही, पूर्णियाँ

(C) सिमरी, मुजफ्फरपुर

(D) इनमें से कोई नहीं

Answer:- A

22. गांधारी कौन थी?

(A) धृतराष्ट्र की पत्नी

(B) दुर्योधन की माँ

(C) गांधारनरेश की पुत्री

(D) इनमें से सभी

Answer:- A

23. नारी कब अपना समस्त मूल्य भूल गई ?

(A) स्वतंत्र होने पर

(B) परतंत्र होने पर

(C) स्वेच्छाचारिणी होने पर

(D) इनमें से कोई नहीं

Answer:- B

24. पुरुषों की मान्यता है कि नारी है?

(A) आनंद की खान

(B) पूजनीया

(C) नरक

(D) इनमें से कोई नहीं

Answer:- A

25. सम्पूर्ण क्रांति है।

(A) भाषण

(B) निबंध

(C) कहानी

(D) इनमें से कोई नहीं

Answer:- A

class 12th hindi viral , class 12th hindi viral , ncert 12th physics pdf , ncert 12th physics pdf , ncert 12th hindi book , ncert 12th hindi book , class 12 hindi project  , class 12 hindi project 

Friends, to update, you will answer any question in your mind, you will be disabled forever, you will ask what is your answer.

Note: – In the same way, we will first give information about new or old government schemes launched by the central government and state government on this website.cscdigitalsevasolutions.com If you give through, then do not forget to follow our website.

If you liked this article then do like and share it.

Thanks for reading this article till the end…

Posted by Sanjit Gupta

Join Our Group For All Information And Update, Also Follow me For Latest Information
Whatsapp Group Join Now ↗️Click Here
Facebook Page ↗️Click Here
Instagram ↗️Click Here
Telegram Channel Techguptaji ↗️Click Here
Telegram Channel Sarkari Yojana ↗️Click Here
Twitter ↗️Click Here
Website  ↗️Click Here

class 12th hindi viral

✔️ What are some good reference books for Class 12 Hindi?

Although NCERT Books are more than enough for Class 12 Hindi, if you want some reference books, here are some of the best ones: 1. Arihant Publications All In One 2. Full Marks Hindi Core Class 12 3. Exam Kit in Hindi (Core) for Class 12

✔️ How many chapters are there in the NCERT Class 12 Hindi textbooks?

The number of chapters in all Class 12 Hindi books are: (i) Antra: 21 Chapters (ii) Aroh: 18 Chapters (iii) Vitan: 4 Chapters (iv) Antral: 4 Chapters

✔️ How come NCERT Hindi Core Solutions helps class 12 students?

NCERT Solutions for Class 12th Hindi are prepared by subject experts by laying more importance on strengthening the right knowledge in students regarding the subject. You will find detailed solutions to all the questions from this study material. It helps build a strong foundation on the subject basics.

✔️ Where can I avail Chapter Wise NCERT Solutions for Class 12 Hindi in PDF Format?

You can access the Class 12 Hindi Core NCERT Solutions for all chapters in PDF Format via the direct links provided on our page. Make the most out of these resources and secure better marks in the board exams.

✔️ Is the CBSE Class 12 NCERT Books for Hindi Aroh PDF free to download?

Yes, the CBSE Class 12 NCERT Books for Hindi Aroh PDF is totally free to download. Anyone can download CBSE Class 12 NCERT Books for Hindi Aroh PDF for free. If you are preparing for the class 12 CBSE boards exam, then CBSE Class 12 NCERT Books for Hindi Aroh PDF will be a very useful resource for you. Students can get a lot of benefits from the use of CBSE Class 12 NCERT Books for Hindi Aroh PDF.

Leave a Comment